Alles over glaucoom

Geplaatst op 29-04-2023

Categorie: Mens en gezondheid

Hey, jij daar! Ben jij op zoek naar informatie over glaucoom? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel gaan we alles bespreken wat je moet weten over deze oogaandoening.

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een oogaandoening die schade veroorzaakt aan de oogzenuw. Het wordt vaak geassocieerd met een verhoogde oogdruk, maar dit is niet altijd het geval. Er zijn verschillende soorten glaucoom, maar de meest voorkomende is primaire openhoekglaucoom. Dit type glaucoom ontwikkelt zich geleidelijk en heeft geen symptomen in de beginfase.

glaucoomRisicofactoren

Er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van glaucoom kunnen verhogen. Leeftijd is een belangrijke factor, maar ook een familiegeschiedenis van glaucoom kan het risico vergroten. Andere risicofactoren zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk, diabetes, roken en langdurige blootstelling aan UV-straling.

Symptomen

In de beginfase van glaucoom zijn er meestal geen symptomen. Naarmate de aandoening vordert, kan het gezichtsveld geleidelijk kleiner worden en kan er tunnelzicht ontstaan. Andere symptomen zijn onder andere hoofdpijn, oogpijn, misselijkheid en braken.

Diagnose en behandeling

Om glaucoom te diagnosticeren, zal een oogarts een aantal tests uitvoeren, zoals het meten van de oogdruk, het onderzoeken van de oogzenuw en het uitvoeren van gezichtsveldonderzoeken. De behandeling van glaucoom kan bestaan uit medicatie, laserbehandeling of chirurgie. Het doel van de behandeling is om de oogdruk te verlagen en verdere schade aan de oogzenuw te voorkomen.

Voorkomen van glaucoom

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het risico op het ontwikkelen van glaucoom te verminderen. Een gezonde levensstijl is belangrijk, met voldoende lichaamsbeweging en een gezond dieet. Roken moet worden vermeden en langdurige blootstelling aan UV-straling moet worden voorkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig oogonderzoek te laten doen, vooral als er een familiegeschiedenis van glaucoom is.

Zoals je nu weet, is glaucoom een oogaandoening die schade kan veroorzaken aan de oogzenuw en uiteindelijk kan leiden tot blindheid. Het is belangrijk om regelmatig oogonderzoek te laten doen, vooral als je een verhoogd risico op glaucoom hebt. Als je denkt dat je symptomen hebt van glaucoom, neem dan contact op met een oogarts voor een diagnose en behandeling.

Bedankt voor het lezen van dit artikel over glaucoom. Als je nog vragen hebt of meer informatie wilt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een oogarts.