Oogontsteking jeugddrama verholpen door Methotrexaat

Uveitis in childhoodUit onderzoek is gebleken dat met methotrexaat een jeugdreuma-geassocieerde oogontsteking effectief te behandelen is. Wel is het zo dat de meeste patiƫnten die de behandeling stoppen en dus geen methotrexaat binnenkrijgen binnen een jaar weer last krijgen van uveitis.

De onderzoekster Viera Kalinina Ayuso concludeerde dat er minimaal een periode van 2 jaar moet zijn dat je geen last hebt van de oogontsteking. Als de periode van inactiviteit twee jaar of langer is dan kun je proberen te stoppen met methotrexaat. De onderzoekster Viera Kalinina Ayuso was op zoek naar de risicofactoren en oorzaken van de inwendige oogontsteking die optreden bij een jeugdreuma.

Het proefschrift van Viera Kalinina Ayuso
Viera Kalinina Ayuso beschreef in haar proefschrift dat het oogvocht van patiĆ«nten met jeugdreuma-geassocieerde oogontsteking andere eiwitten bevatten dan bij mensen met een andere soort oogontsteking. Dit is gebleken uit controles die zijn uitgevoerd. Op 7 februari 2013 promoveerde Viera Kalinina Ayuso op haar proefschrift “Uveitis in childhood. Clinical and fundamental developments“. Ze studeerde aan de Universiteit te Utrecht.

Bron: Universiteit Utrecht

Post navigation