Ooglidontsteking

ooglid-ontstokenEen ooglidontsteking (Blefaritis) is een acute of chronische ontsteking van de oogleden. De ontsteking ontstaat vooral op de plek waar de wimpers groeien, in en rond de ooglidrand.

Oorzaken
Een ooglidontsteking wordt vrijwel altijd door de zogeheten Staphylococcus aureus veroorzaakt. Hierbij dringen bacteriën door de huid bij de ooglidrand. Irriterende stoffen en nabijgelegen talgklieren die de huid helpen te beschermen tegen ziekteverwekkers worden te snel aangemaakt. Er ontstaan vervolgens schilfertjes langs de oogrand en oogleden. Door overgevoeligheid voor schilfertjes of bacteriën gaat het ooglid ontsteken. Een chronische ooglidontsteking komt vaak voor bij mensen met een oogontsteking. Uit onderzoek is gebleken dat bij mensen met een vette huid, roos of droge ogen een ooglidontsteking het vaakst voorkomt. Meestal verdwijnt de aandoening nooit meer compleet, de aandoening kan op elke leeftijd ontstaan.

Symptomen
Een ooglidontsteking veroorzaak jeuk, roodheid, korstvorming en een branderig gevoel. Ook kan het ooglid gaan schilferen en zorgen voor verminderd zicht. Het voelt vaak alsof er een stofje in het oog zit. Wanneer er een kliertje is geïnfecteerd, is er vaak een bolletje te zien op het ooglid. Wimpers kunnen uitvallen als gevolg van krabben aan het jeukende oog.

Behandeling
Een ontstoken ooglid gaat in veel gevallen vanzelf over. Wanneer het gaat om een chronische oogontsteking zal de ontsteking terugkeren, van de patiënt is de nodige hygiënische discipline vereist. De ooglidranden dienen meerdere malen per dag te worden gereinigd. Daarbij kan een wattenstaafje met lauw water, babyshampoo, kunsttranen of antibioticum worden gebruikt. Het dagelijks reinig van de ooglidranden helpt de huidolie de bacteriële overgroei te verwijderen.