Oorzaken en symptomen

symptomen-hoornvliesontstekingFotokeratitis is een hoornvliesontsteking die het gevolg is van blootstelling van het oog aan ultraviolette stralen. Deze stralen zorgen ervoor dat de buitenste laag van het hoornvlies wordt beschadigd. Deze vorm van oogontsteking wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door het te lang in de zon zitten zonder een vorm van oogbescherming. Op wintersport kan men sneeuwblind raken. De sneeuw weerkaatst het zonlicht en dit is vaak zo scherp dat men zonder goede zonnebril snel verblind kan raken en een ontsteking oplopen. Het risico op een lasoog bestaat door het lassen zonder beschermingsmasker. Bij Fotokeratitis voelen de ogen pijnlijk aan en zijn extreem gevoelig voor licht. De ogen voelen ruw aan tijdens het knipperen, om de pijn te beperken houdt men vaak de ogen dicht. Door vaatverwijdering zal het oog rood gekleurd zijn.

Een Herpes-Simplex-Keratitis is het gevolg van een opgezwollen hoornvlies. Dit kan het resultaat zijn van het laseren van de ogen, het hoornvlies is dan tijdelijk blootgesteld. Een hoornvliesbehandeling of bepaalde ooginjecties of oogdruppels kunnen ook oorzaak van deze ontstekingsvorm zijn. Bij Herpes-Simplex-Keratitis zien de ogen rood, ze tranen en voelen pijnlijk aan. Daarnaast zijn ze ook overgevoelig voor licht. Door de opzwelling van het hoornvlies wordt het zicht wazig.

Keratitis Bullosa is een blaartrekkende hoornvlies ontsteking, er ontstaan blaren op het hoornvlies. De ontstekingsvorm komt vaak voor bij ouderen die deze aandoening krijgen na een oogoperatie aan bijvoorbeeld staar. Het stukgaan van een blaar doet pijn en vermindert daarbij het gezichtsvermogen. Het is vaak een iatrogene aandoening.